Waarom deurrubbers bij koelingen belangrijk zijn

Waarom deurrubbers bij jouw koelingen zo belangrijk zijn

De deurrubbers van je koeling. Het lijkt een klein detail, maar wanneer ze niet goed onderhouden worden, ga je dit wel degelijk merken in je portemonnee. Hoe zorg je ervoor dat je deurrubbers zo lang mogelijk meegaan? Wij geven je enkele tips!

10.06.2021

Waarvoor dient een deurrubber eigenlijk? 

Deurrubbers, ook wel magneetbanden of laderubbers genoemd, zitten aan de randen van alle deuren en/of lades van je koeling. In de rubbers zitten magneten. Hierdoor blijft de koeling ook echt gesloten, nadat je de deur dicht hebt gedaan. Naast deze functie zijn de rubbers ook noodzakelijk om een hele andere reden. De rubbers zorgen ervoor dat de warme lucht buiten de koeling niet in de koeling komt. En natuurlijk andersom, dat de koude lucht niet ontsnapt. Zo behoud je een constante temperatuur in de koeling.

 

Eén scheurtje kan genoeg zijn

De deurrubbers gaan natuurlijk niet eindeloos mee. Eén scheurtje is genoeg om de rubbers te moeten vervangen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur.

  • De plek waar de koeling staat: bij een warmtebron zal het rubber sneller uitdrogen

  • Het aantal keren dat de deuren geopend en gesloten worden: een flessenkoeling zal vaker geopend worden dan een fustenkoeling of een koeling in de keuken
     
  • Het soort schoonmaakmiddel waarmee je het onderhoud uitvoert
Deurrubbers van koeling

De gevolgen van versleten deurrubbers

Maar waarom kan één scheurtje al zorgen voor meer energieverbruik? Op het moment dat er kleine scheurtjes ontstaan in het rubber, zorgt dit ervoor dat de koeling veel harder moet werken om de temperatuur constant te houden. Dit is niet iets wat je meteen zult merken, maar op de lange termijn gaan je energiekosten wel degelijk omhoog. Onderzoek heeft aangetoond dat een koeling met defecte rubbers tot wel 25% meer energie verbruikt! En 25% van de energiekosten van je koeling kan oplopen tot een behoorlijk bedrag. 

 

Onderhoud voor alles!

Versleten deurrubbers is dus iets wat je moet voorkomen. Gelukkig is het onderhoud van de rubbers een zeer makkelijke taak. Minimaal één keer per week goed schoonmaken is in veel gevallen al meer dan voldoende. Let wel goed op het soort schoonmaakmiddel waarmee je de magneetbanden schoonmaakt. Veel schoonmaakmiddelen bevatten stofjes waardoor het rubber sneller uitdroogt. Koop dus een schoonmaakmiddel dat niet uitdroogt.

Vragen over jouw deurrubbers? Contacteer ons gerust!